Forum Forum ekologiczne Strona Główna Forum ekologiczne
Nauczmy się szanować Ziemię!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zdrowa Tradycyjna Żywność
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum ekologiczne Strona Główna -> Człowiek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wasz Sklep
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 11:37, 19 Mar 2010    Temat postu: Zdrowa Tradycyjna Żywność

Wędliny Ekologiczne produkowane tradycyjnymi metodami alternatywą dla wędlin produkowanych masowo i sprzedawanych w dużych hipermarketach.
Masz wybór …to ty decydujesz o ty co jesz!
Wiele się czyta na temat „polepszczaczy” stosowanych przy produkcji kiełbasy czy wędliny. Od samych nazw robi mi się słabo…chlorek sodu, azotyny i azotany - sodu, potasu, fosforany, przeciwutleniacze - izoaskorbinian i askorbinian sodu, wzmacniacze smaku i zapachu - glutaminian sodu, regulatory kwasowości - cytrynian sodu, dwuoctan i octan sodu, mleczan sodu, kwas cytrynowy, także glukono- delta-lakton i konserwanty - sole kwasu sorbowego oraz kwas sorbowy……. Lista jest długa..
Powszechnie używane są także cukry i ich pochodne - glukoza, maltodekstryny, substancje uzyskiwane z mleka, dodatki smakowe, ekstrakty, hydrolizat, izolat i koncentrat białka sojowego, emulgatory i hydrokoloidy - guma guar i rzadziej karageny, przeciwutleniacze, rzadziej kwas octowy oraz barwniki, które głównie rozpuszczalne są w wodzie, a nie w tłuszczach!
Brrrrrrrrrrr! Ochyda.. Co my jemy ?????????
W tradycyjnym przetwórstwie mięsnym przede wszystkim dodawane są środki przedłużające trwałość i stabilizujące barwę (NaCl, azotyny, azotany), przeciwutleniacze ograniczające powstawanie nitrozoamin (izoaskorbnian i askorbinian sodu), dodatki regulujące kwasowość (cytryniany), konserwujące i stabilizujące smak, barwę (sorbiniany, octany, mleczany) oraz wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu). Również sporą grupą dodatków, mającą wpływ na atrakcyjny dla oka klientów wygląd, są sekwestranty (fosforany), emulgatory (estry kwasów tłuszczowych), a także cała gama tzw. wypełniaczy i zagęstników (skrobie, hydrokoloidy, żelatyny i białka). Mieszanki niektórych dodatków działają na zasadzie synergii. Do dodatków o bardzo wszechstronnym zastosowaniu należą fosforany, które mogą pełnić funkcje stabilizatorów pH, emulgatorów, są substancjami teksturotwórczymi, inhibitorami utleniania, bakteriostatykami, a także wzbogacają Produkty o składniki mineralne. Tylko co to za składniki mineralne???
Jedną z najważniejszych ich pseudo zalet jest zdolność wiązania wody, co pozwala na tzw. podnoszenie wydajności produktów mięsnych. Czyli więcej wody więcej sprzedanych kilogramów!
Ile chemii nieświadomie dostarczamy swojemu organizmowi… Nie zdając sobie sprawy jaki to ma wpływ na nasze zdrowie. Myślę, że Ludzi trzeba uświadamiać , żeby wiedzieli co jedzą. Musi zmienić się mentalność ludzi. Ja wychodzę z założenia, że lepiej więcej wydać na dobre jedzenie, a potem mniej chorować, niżby te proporcje miały być inne. Skąd te kolejki do lekarza i kolejki w aptekach po leki???
Czy ktoś się nad tym zastanawia, że oszczędzając na zdrowiu potem wydaje na lekarza i leczenie wielu groźnych chorób.
Warto się chyba nad tym zastanowić planując swój codzienny jadłospis.

W przeszłości przy wytwarzaniu wędlin stosowano jedynie sól, saletrę i przyprawy. Obecnie lista stosowanych i dozwolonych dodatków liczy kilkaset pozycji. Skąd taka popularność dodatków?
Przyczyną popularności dodatków jest pośpiech i chęć zwiększenia zysków producentów. Ale my mając tego świadomość mamy wybór.
Kiedyś świnia żyła dłużej, obecnie tuczniki średnio żyją tylko 6 miesięcy.

Inaczej wygląda i smakuje mięso młodej świni, inaczej dwuletniej. Według starych technologii mięso po uboju było chłodzone 2-3 doby. W tym czasie zachodziły właściwe procesy pośmiertne.

Obecnie czas ten jest skrócony do kilku godzin i owe procesy nie zachodzą tak jak należy. Do tego, aby zwiększyć ciężar, mięso jest nastrzykiwane solanką. - Problemem współczesnej branży mięsnej jest to, że często nie technolog decyduje o procesie produkcji, ale księgowy. Gdy nie zajdą właściwe procesy, które są naturalne, trzeba dodać właściwy emulator. Po nastrzyku solanką mięso traci odpowiednią barwę, zatem dodaje się barwnika - mówi Marek Panasik, były zastępca dyrektora Biura Rozwoju Produktu w Zakładach Mięsnych "Rawa" SA, wieloletni pracownik Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego.

Czy wiecie, że w "normalnej" rzeźni w mięso wciska się wodę lub solankę. W efekcie ich masa zwiększa się o kilkadziesiąt procent. W produkcji ekologicznej technolog obrabia mięso tak, żeby zostało w nim jak najmniej wody. W efekcie pracy zakupu „normalnej” kiełbasy mamy mniej kilogramów niż faktycznie kupiliśmy. Produkty Ekologiczne są bardziej kaloryczne i wartościowe. Niestety - wszystkie te zabiegi podrażają koszty. Ekowędliny wędzone na drewnie olchowym mają piękny zapach. Do ich doprawienia używa sie przypraw pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Ekologiczne wędliny przygotowywane są wg. starych, nieraz 150 letnich receptur pochodzących często z okolicznych wsi, dawnych dworów szlacheckich a nawet armii austro-węgierskiej w przypadku wędlin z dukielszczyzny z Zakładu Jasiółka.
Z.M. JASIOŁKA ZOSTAŁ RÓWNIEŻ LAUREATEM "PERŁY 2008"
W konkursie NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO- SMAKI REGIONÓW
"ZA KIEŁBASĘ PRADZIADA"
Wędliny te produkowane są z najwyższej jakości mięsa
- Nie zawierają sztucznych środków konserwujących, ani barwników
- Wytwarzane są według staropolskich receptur
- Wędzone są w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem olchowym
- Doprawiane są polskim czosnkiem oraz własnoręcznie dobranymi świeżymi przyprawami, przez co zyskują niepowtarzalni i oryginalny smak.
Kupując Ekologiczne Produkty, mają Państwo gwarancję prawdziwej receptury wędlin, których smaki wydobyte prawdziwym dymem z drewna bukowego lub olchowego, podkreślą klimat np. zbliżających się Świąt wzbudzając podziw wśród gości .
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ekosfera
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 12:25, 31 Mar 2010    Temat postu:

W sumie mogę powiedziec jedno: dbajmy o swoje zdrowie i odżywiajmy się prawidłowo. W tym celu bardzo pomocna będzie dla nas ekologiczna żywnosc. Można dostac w sprawdzonych sklepach internetowych.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
amidale
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 8:02, 28 Gru 2011    Temat postu:

Żeby się przekonać o tym, że do wędlin dodaje się wodę, nie potrzeba jakiejś specjalnej umiejętności. Wystarczy kupioną w sklepie szynkę zostawić przez noc w lodówce, zawiniętą w papier.

Na ogół drugiego dnia będzie bardzo namoczony.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kaustrofobia
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 11:10, 12 Lut 2014    Temat postu:

ja mam to szczęście że mam rodziców na wsi i wszystkie warzywa i owoce ma od nich z ogrodu...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CleanAir
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 07 Maj 2014
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 13:50, 08 Maj 2014    Temat postu:

Zawsze najlepsze jest to co wyprodukujemy sami, szczególnie jeśli chodzi o mięso, owoce i warzywa. Myślę, że ludzie byliby bardziej skłonni do zmiany trybu i sposobu życia, gdyby produkty ekologiczne były tańsze i częściej reklamowane.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
listeczek
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 15:11, 09 Lip 2014    Temat postu:

W jednym ze sklepów mięsnych u mnie na osiedlu znajdują się szynki, które są w 100% naturalne i ich cena nie jest jakoś specjalnie wysoka w porównaniu z innymi wędlinami, które nie są już tak prawdziwe.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pablo33
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 9:24, 23 Wrz 2014    Temat postu:

ja niestety nie mam takiego szczęścia,a by mieć swoje...pewnie że wolała bym zdrowo ale no jak sie nie ma to trudno...na ile mogę na tyle staram się kupować jak najlepsze produkty...ale czasami jak widzę cenę no to niestety nie stać mnie....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pola39
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 06 Paź 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:28, 06 Paź 2014    Temat postu:

Ja staram sie odżywiać zdrowo a przede wszystkim dziecko i żywność ekologiczną..ale no nie zawsze się da...taka żywność nie jest też tania...wiadomo na zdrowiu nie powinno się oszczędzać...najlepiej by było mieć własny ogródek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Laris
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 16 Lis 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 16:46, 16 Lis 2014    Temat postu:

ja jestem maniakiem zdrowej żywności, zawsze się pilnuję żeby jak najmniej glutenu jeść

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Laris dnia Nie 16:46, 16 Lis 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ugor
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 05 Gru 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 17:34, 05 Gru 2014    Temat postu:

ja staram się zdrowo odżywiać, ale niestety niektóre zdrowe produkty są kosmicznie drogie!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzies
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 14 Gru 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 17:20, 14 Gru 2014    Temat postu:

Ja może super ekologicznie się nie odżywiam, ale lubię wiedzieć co jem. Ekologiczna żywność jest droga, ale za to jaka pyszna. Własny ogródek może być alternatywą, dla tych których przerażają wysokie ceny.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
k.wojcik1964
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 19:27, 05 Lip 2015    Temat postu:

Ja długo nie przykładałam wagi do tego co jem, dopiero od kilku miesięcy staranniej komponuję swoje posiłki. Wiecie od czego zaczęłam? Banalna sprawa - zmiana pieczywa - z kupnego, na własny wypiek. W mojej piekarni natrafiłam na super eko zestaw do wypieku takiego domowego chlebka i teraz testuję sobie - raz żytni, raz orkiszowy. Może to jeszcze nie jest super postęp w drodze do ekologicznego życia, ale dla mnie to bardzo pozytywna zmiana! Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rob10
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 18 Cze 2015
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 11:37, 16 Lip 2015    Temat postu:

Ja ubolewam mocno nad faktem że w większości miast nie ma jeszcze sklepów ze zdrową żywnością, a zamawiać przez internet nie bardzo chcę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kot0
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 14:35, 23 Wrz 2015    Temat postu:

Ja od miesiąca przeszłam na weganizm, nie powiem łatwo nie jest, ale przynajmniej mam świadomość, że jem dobrze i zdrowo. Znam przepisy na sałatki ze wszystkich stron świata. Najlepsza jaką zrobiłam była z salaty, groszek zielony uduszony z figami orzechami, papryczką chilli,papryką zwykłą i kukurydzą wszystkie te mega ciepłe składniki przekładam do miski, a sałatę kropie oliwą i octem. PYCHA.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kabanosik
Słuchacz
Słuchacz



Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 17:40, 23 Lis 2015    Temat postu: .

zdrowa ekologiczna zywnosc to dosc droga sprawa niestety

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum ekologiczne Strona Główna -> Człowiek Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin